Καλά νέα για το μεγάλο φόβο των ατόμων με διαβήτη, την υπογλυκαιμία.

Στο ετήσιο πανευρωπαϊκό συνέδριο για το διαβήτη ανακοινώθηκαν νέα δεδομένα, που δείχνουν ότι, σε σύγκριση με τη βασική ινσουλίνη Lantus, η χρήση της νέας ινσουλίνης Toujeo προσφέρει ισοδύναμο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου με σαφώς λιγότερες υπογλυκαιμίες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η νέα ινσουλίνη Toujeo, που είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, περιέχει τη δραστική ουσία ινσουλίνη γκλαργκίνη (glargine). Η ίδια ουσία περιέχεται στην βασική ινσουλίνη Lantus, αλλά στην περίπτωση του Toujeo είναι σε συμπυκνωμένη μορφή. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι μια σταγόνα της ισοδυναμεί με τρεις σταγόνες Lantus.

Αυτό επιτυγχάνεται με μια καινοτόμα τεχνολογία, όπου η γκλαργκίνη παίρνει την μορφή μικρών σφαιριδίων, τα οποία απελευθερώνουν αργά και με σταθερό ρυθμό τα μόρια της γκλαργκίνης, κατά την διάρκεια της ημέρας.

Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στην ινσουλίνη Toujeo να διαρκεί για περισσότερες από 24 ώρες, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, στην συγκέντρωση της, κάτι που μειώνει και τις διακυμάνσεις του σακχάρου. Επίσης, η χρήση της μειώνει σημαντικά την εμφάνιση υπογλυκαιμιών, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο 52ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη του Διαβήτη (EASD), η ινσουλίνη Toujeo πλεονεκτεί έναντι της Lantus.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η ανάλυση των δεδομένων από τρεις μεγάλες κλινικές μελέτες, στις οποίες πήραν μέρος περίπου 2.000 ασθενείς και έδειξαν ότι η ινσουλίνη Toujeo επιτυγχάνει ισοδύναμο έλεγχο του σακχάρου και ταυτόχρονα με λιγότερες υπογλυκαιμίες όχι μόνο στη διάρκεια της νύχτας, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Για τα άτομα με διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας να πετύχουν έλεγχο των επιπέδων σακχάρου για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο των επιπλοκών. Ο κίνδυνος της υπογλυκαιμίας μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας τόσο για τον ασθενή όσο και το θεράποντα ιατρό για το είδος της θεραπείας και μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συμμόρφωση σε πραγματικές συνθήκες.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ινσουλίνη Toujeo προσφέρει στους ασθενείς ισοδύναμο γλυκαιμικό έλεγχο με λιγότερες υπογλυκαιμίες σε σχέση με την ινσουλίνη Lantus. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να επικυρωθούν τα σημαντικά ευρήματά μας σε πραγματικές συνθήκες», δήλωσε ο Pratik Choudhary από το Kings College του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, που έχει αναπτύξει το Toujeo, ανακοίνωσε στο συνέδριο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις μεγάλες, τυχαιοποιημένες μελέτες (ACHIEVE, REACH και REGAIN CONTROL). Αυτές θα προσφέρουν πολύτιμα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του Toujeo σε πραγματικές συνθήκες.

Το Toujeo χορηγείται μία φορά την ημέρα. Οι ασθενείς μπορούν να κάνουν μόνοι τους την ένεση Toujeo υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα.

Σε ενήλικες (18 ετών και άνω), μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, υπό την προϋπόθεση ότι η χορήγηση γίνεται την ίδια στιγμή κάθε ημέρα. Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, το Toujeo μπορεί να χορηγείται επίσης παράλληλα με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα.

Η δραστική ουσία του Toujeo, η ινσουλίνη γκλαργκίνη, διαφέρει ελάχιστα από την ανθρώπινη ινσουλίνη. Η διαφορά συνίσταται στο ότι η ινσουλίνη γκλαργκίνη απορροφάται με αργότερους ρυθμούς και πιο τακτικά από τον οργανισμό έπειτα από την ένεση, ενώ διαθέτει επίσης μακρά διάρκεια δράσης.

Πηγή: virus.com.gr